Rusland og Ukraine gennem 1.000 år
I et interview i februar 2024 blev den russiske præsident, Vladimir Putin, spurgt, hvorfor han beordrede invasionen af Ukraine to år tidligere. Putins svar bestod i en halv times historisk gennemgang, hvor han understregede Ruslands og Ukraines fælles historie siden Kyiv-riget i år 1000 e.v.t., og argumenterede for, at Ukraine ingen eksistensberettigelse har som nation.
At Kyiv-riget, også kaldet Kyivrus, er den statsdannelse, som begge nationer i dag ser som sin oprindelse, kan der ikke herske tvivl om. Men siden dets undergang i 1200-tallet har de to folk gennemgået meget forskellige udviklinger. Mens Rusland udviklede sig til en europæisk stormagt og siden global supermagt, har Ukraine været et omstridt grænseland og underlagt mongolerne, litauerne og polakkerne, før det endelig kom under russisk herredømme i 1700-tallet. Men i kortere eller længere perioder undervejs har kosakker og ukrainere gjort forsøg på at oprette deres egen stat – en bestræbelse der endelig så ud til at lykkes i 1991.
Forfatter og historiker Rasmus Kjærbye Petersen fortæller om, hvordan den krig, der raser i dag, har dybe rødder i en smertefuld historie