Decentrering af kunstinstitutionen i et postmigrantisk samfund

Seminar: Forskere, forfattere og kuratorer til reflekterer over kunstinstitutionens rolle i samtidens migrationsprægede samfund.

Seminaret vil udforske, hvordan nutidens kunstinstitutioner forholder sig til det faktum, at samfundet er og fortsat bliver formet af migration. Dette sker ikke kun ved at eksperimentere med nye udstillingsformater og samlingspraksisser, men også ved at skabe fundamentale strukturelle forandringer og institutionelle transformationer. 

Teoretisk vil seminaret tage udgangspunkt i begreberne decentrering og postmigration og forsøge at udforske sammenhængene mellem disse perspektiver. 

I de senere år har begrebet decentrering bidraget til et perspektivskifte, der sigter mod at gøre op med overleverede vestlige, eurocentriske, hvide og mandlige former for dominans. Samtidig har begrebet postmigration banet vejen for en ny forståelse af migration som et fænomen, der vedrører alle dele af samfundet, og som derfor ikke kan begrænses til minoritetskulturer.

Seminaret vil især undersøge, hvordan kuratoriske og institutionelle praksisser, der opererer i en europæisk kontekst, men i tæt samarbejde med forskellige regioner i det globale syd, søger at konfrontere deres koloniale arv. Samtidig vil seminaret udforske, hvordan kunstinstitutioner kan fungere som platforme for forhandlinger vedrørende identitet, fællesskab og historie. Ved at anvende en tværfaglig tilgang og operere i krydsfeltet mellem teori og praksis vil seminaret undersøge, hvordan disse forhandlingsprocesser udfolder sig i nutidens migrationsprægede samfund.

Seminaret vil blive afholdt på engelsk, og det er gratis at deltage.

Oplægsholdere

  • Rolando Vázquez, Professor i post/dekolonial teori og litteratur, Amsterdams Universitet og co-direktør for Maria Lugones Decolonial Summer School ved Van Abbemuseum
  • Natasha Marie Llorens, Professor i kunstteori, Kungl. Konsthögskolan, Stockholm
  • Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, Direktør og chefkurator ved Haus der Kulturen der Welt (HKW) i Berlin og chefkurator for den 36. São Paolo-biennale
  • Karen van den Berg, Professor i kunstteori & kuratering, Zeppelins Universitet
  • Nina Möntmann, Professor i kunstteori, Kølns Universitet
  • Sabine Dahl Nielsen, Adjunkt, Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet

Seminaret er organiseret af Sabine Dahl Nielsen i samarbejde med Nina Möntmann, og det er støttet af Novo Nordisk Fonden.

Kontakt

Union

Nørre Allé 7

2200 København N

Kontaktperson

Sabine Dahl Nielsen, Københavns Universitet

skn@hum.ku.dk

Del med